Suradnja DV Trsteno i udruge Art media luna

Kao suradnice udruge ART Media Luna koja promiče umjetnost u odgoju i  obrazovanju, odgojiteljice DV Trsteno, 24. studenog 2021.g. bile su predavačice na edukaciji

TRADICIJA, GLAZBA, PLES I LIKOVNOST U PREDBLAGDANSKO VRIJEME,

na kojoj su predstavile svoj dugogodišnji rad na očuvanju tradicijske baštine i kulture trstenskoga kraja i izložile koje su mogućnosti folklora u kurikulumu vrtića.

Od ostalih predavača, sudjelovali su:

Ivan Živanović s temom „Klasična glazba, dijete i Božić“,

Marija Cestarić s temom „Glazbene aktivnosti uz baletnu bajku Orašar“

Te Brankica Blažević s temom „Likovni izričaj djece u ozračju Božića“

Sažetak:

BOŽIĆNI OBIČAJI U DUBROVAČKOM KRAJU

U dječjem vrtiću “ Leptirić ” Trsteno tradiciju njeguju i žive generacije djece jer je tradicija sastavni dio našeg mjesta i svake obitelji.

            Kolendavanje, odnosno čestitavanje u božićno vrijeme, dugogodišnja je tradicija dubrovačkog kraja.  Prije desetak godina tekst  „Dječje trstenske kolende”  donio nam je jedan roditelj, inače i sam zaljubljenik u tradiciju. Posebnost teksta te kolende je da je namijenjen samo za djecu i dugo godina nije bila izvođena. Tu je krenula naša tradicija kolendavanja po mjestu, u gradu Dubrovniku, u drugim ustanovama, na radiju.  Organizirali smo radionice s roditeljima na kojima su se djeca upoznavala s običajima našeg kraja u predblagdansko vrijeme, kao što su kićenje (ukrašavanje) unutarnjeg i  vanjskog prostora, bora i badnjaka (hrastova oblica) na tradicijski način prirodnima materijalima, ukrasnim papirima, lovorom. 

U projekte poput pokladnih i božićnih ili čuvanja drugih narodnih običaja i narodnih plesova našega kraja, uključeni su svi, od najmlađih koji pohađaju vrtić, do roditelja, baka i djedova, lokalne i šire društvene zajednice, različitih udruga, obiteljskih gospodarstava, grada i županije. Projekt kao dio programa u dječjem vrtiću uvijek ima svoj početak i kraj, ali kao živo tkivo mjesta u kojemu živimo i obitelji, on nastavlja živjeti i prenosi se dalje. Međugeneracijska suradnja u ovakvim projektima najviše dolazi do izražaja i s jednakom radošću joj pristupaju i mali i veliki.

          Svojim radom želimo i dalje podržavati i njegovati  interes djece za kulturno nasljeđe kroz upoznavanje s običajima našega kraja i vrijednostima tih običaja.

Odgojiteljice DV Trsteno:

Marija Violić
Katarina Bošković
Miroslava Pavić

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr