ŠARLAH ILI SKARLATINA

Šarlah ili skarlatina je dječja zarazna bolest uzrokovana beta hemolitičkim Streptokokom grupe A. Bolest uglavnom počinje općim simptomima: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, povraćanje i bolovi u trbuhu.

Dijete uz to ponekad ima žarko crveno ždrijelo i naslage po tonzilama i/ili crvene pjege po nepcu. Mogu biti otečeni i limfni čvorovi vrata. Drugog do trećeg dana bolesti javlja se sitnotočkasti ružičastocrveni osip po trupu i ekstremitetima koji je jače izražen u pazušnim jamama i u preponama. Na opip je koža gdje se nalazi osip hrapava. Dijete ima karakteristično crvenilo obraza uz blijedoću oko usana. Jezik je malinastog izgleda. U nekim se slučajevima šarlaha koža nakon 2 – 3 tjedna ljušti na trbuhu i vrškovima prstiju.

Šarlah se najčešće javlja kod djece predškolske i školske dobi. Javlja se sporadično, ponekad u manjim epidemijama, najčešće u jesen. Prenosi se zrakom ili dodirom. Općenito, bakterije koje se nalaze u nosu i grlu mogu se lako prenijeti na drugu osobu kašljanjem, kihanjem, predmetima i hranom zaraženim slinom. Inkubacija tj vrijeme od zaraze do pojave bolesti iznosi od 2-5 dana. Bitno je odmah po postavljanju dijagnoze započeti antibiotsko liječenje jer nakon 24 do 48 sati terapije dijete više nije zarazno.

Dijagnoza šarlaha se postavlja na temelju kliničke slike, no pomoći može i pozitivan nalaz beta hemolitičkog streptokoka grupe A, u kulturi obriska ždrijela. Danas postoje i brzi testovi za dokazivanje Streptokoka koji su gotovi za 10 – 15 minuta , a temelje se na dokazivanju antigena Streptokoka.

Dijete za koje sumnjamo da ima šarlah se obavezno treba javiti liječniku na pregled. U liječenju se primjenjuju antibiotici u prvom redu penicilinske skupine u trajanju od 10 dana. Ako je dijete alergično na peniciline primjenjuju se cefalosporini. U slučaju da je dijete lošeg općeg stanja, povraća, ima izrazito visoku temperaturu koja teško pada, klonulo je i dehidrirano indicirano je bolničko liječenje kada se uz parenteralnu rehidraciju daju antibiotici na venu. U današnje vrijeme liječenja antibioticima komplikacije bolesti poput retrofaringealnog apcsesa i reumatske vrućice su rijetke.

Dijete zaraženo šarlahom se ne odvaja od braće i sestara kao niti od majke trudnice. Braću i sestre kao i majku treba promatrati ako se pojave slični simptomi i tada liječiti. Neki preporučaju uzimanje briseva i liječenje ako su oni pozitivni i prije pojave bolesti. Nema preporuka da se antibiotici daju preventivno.

Vrtićko dijete zaraženo šarlahom treba izdvojiti iz kolektiva i liječiti antibiotikom te pedijatar mora prijaviti epidemiološkoj službi i vrtiću da se radi o šarlahu kako bi se znalo da se bolest može očekivati i kod druge djece. U slučaju većeg broja oboljelih poduzimaju se mjere prema uputama epidemiologa (uzimanja briseva svoj djeci kao i odgojiteljicama te se u slučaju pozitivnog nalaza primjenjuje liječenje, no prema uputama ZZJZ kliconoša se ne traži i rade se isključivo mjere prevencije).

Zdravstvena voditeljica:

Dipl. vms. Martina Mišetić Marković

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr