ROTAVIRUS

Rota virus najopasniji je za malu djecu i dojenčad jer uzrokuje proljeve koji mogu izazvati tešku dehidraciju, dok su kod starije djece i odraslih simptomi blaži. U stolici zaraženog, rota virus je prisutan i nekoliko dana prije pojave prvih simptoma bolesti te i do deset dana nakon što se simptomi povuku.

Stoga se u tom periodu virus vrlo lako širi kontaktom prljavih ruku s ustima. Imate li rota virus, a pri izlasku iz WC-a niste oprali ruke ili ih pak niste temeljito oprali nakon što ste djetetu koje ima virus promijenili pelene, proširit ćete virus na sve što dodirnete – hranu, igračke i pribor za jelo na kojima virus može preživjeti i do dva tjedna.

Ako zdrav čovjek dotakne kontaminirane predmete ili vaše neoprane ruke te svoja usta, velika je vjerojatnost da će dobiti infekciju.
Rotavirus je mali virus koji se razmnožava u stanicama tankog crijeva, odumiranje stanica crijevne stijenke sprječava probavljanje konzumirane hrane i apsorpcije vode zbog čega se probavni sustav brže prazni.

Simptomi:
proljev, bolovi u trbuhu, groznica i na samom početku infekcije povraćanje.

Povraćanje i proljev mogu prouzročiti opasan gubitak tekućine i elektrolita – dehidraciju, koja se očituje kao povećana žeđ, suha usta, raspucane usne, plač s malo suza ili bez suza, upale oči, blijeda i hladna koža..

Dijete mokri manje nego obično, urin je tamnije boje i može biti neugodnog mirisa.

Dijete je razdražljivo, bezvoljno, pospano. Nema specifičnog lijeka za infekcije rotavirusom, pa je najvažnija rehidracija- nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako nebi došlo do dehidracije. Tekućinu treba davati u redovitim vremenskim razmacima i u manjim količinama. Ako dijete povraća pričekajte 20-30 minuta, a zatim nastavite s davanjem tekućine.
Tijekom trajanja infekcije izbjegavajte svu ‘težu’ hranu koja opterećuje crijeva. Dajte djetetu kuhanu rižu, mrkvu ili naribanu jabuku. Preporučuje se uzimanje učinkovitih korisnih bakterija kako bi onbovili crijevnu mikrofloru.  Ako ga boli trbuh, nemojte davati sirupe koji ublažavaju grčeve jer oni produljuju trajanje bolesti.
Dijete je zarazno cijelo vrijeme tijekom trajanja simptoma i još dva dana nakon prestanka simptoma te stoga mora ostati kod kuće kako nebi zarazilo ostalu djecu u vrtiću. Infekcije možemo ublažiti i cijepljenjem.

Najbolja mjera prevencije je često pranje ruku, a u liječenju je najvažnije spriječiti dehidraciju.

Zdravstvena voditeljica:

Dipl. vms. Martina Mišetić Marković

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr