Put male kornjače

„Put male kornjače” 🐢 započeo je pronalaskom kornjače čančare u vrtu našeg vrtića, DV “Mala kuća” u Mokošici. Uz pomoć odgojiteljica i teta kuharica djeca su brinula o njoj u predivnom vrtu našeg vrtića. Promatrala su je i proučavala s povećalom, u enciklopediji saznala i više od toga. Zaključila su da postoje kopnene, riječne i barske kornjače.

      Dugodišnja suradnja s gđom Margaritom Polzer i njenim kolegicama omogućila nam je da djeci pokažemo koje sve kornjače 🐢 obitavaju u bližoj okolici, gdje i kako žive, zašto su zaštićene, čime se hrane, gdje polažu jaja, zašto se zakopavaju kada je kiša…. Djeca su kroz radionice koje su vodile gđa Margarita i njene kolegice imala mogućnost naučiti dijelove tijela kornjače, likovno se izraziti i dobiti odgovore na svoja pitanja.

     Dva tjedna nakon radionice, u organizaciji odgojiteljica DV “Mala kuća”, djeca su upoznata sa staništem u rezervatu Lokve u Majkovima kojem je najveća vrijednost riječna kornjača (Mauremys rivulata), jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Republici Hrvatskoj. Stanište u Majkovima jedino je zaštićeno stanište te vrste kornjače u Hrvatskoj. Uz pomoć naših dragih vodičica gđe Margarite i njenih kolegica djeca su uživala u obilasku Lokava, u posjetu i radionicama u “Kući meda”, u pikniku i druženju s roditeljima i svojim odgojiteljicama. 

     Po povratku u vrtić, odgojiteljica Tea Linares pripremila je aktivnost na temu “Put male kornjače” u kojoj su djeca mogla upoznati životni ciklus kornjače, diviti se i čuditi svemu što nas okružuje i uživati u didaktičkim igrama . Odgojiteljice DV “Mala kuća” pokušale su uz pomoć stručnjaka djeci približiti koliko je važno očuvanje jedinki ove zaštićene vrste jer ih je sve manje u posljednje vrijeme. Nažalost, tome pridonosi i onečišćenje okoliša. Jedan korak koji svi možemo učiniti jest pridonijeti njegovom smanjenju recikliranjem otpada, a to djeca i djelatnice DV “Mala kuća” već čine.

     Nit vodilja svih provedenih aktivnosti bilo je nastojanje približiti Sv. Franja kao prijatelja životinja koji se s ljubavlju i pažnjom odnosio prema prirodi i životinjama. Cilj nam je razvijati kod djece empatiju prema malim stvorenjima i zahvalnost prema svemu stvorenome.

     Na proljeće planiramo daljnje istraživanje – proučavati riječnu kornjaču na izvoru rijeke Omble jer u ovo doba godine kornjače kreću na spavanje.

Odgojiteljice DV “Mala kuća”

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr