Međužupanijski stručni skup “Riječ i glazba u službi djeteta”

U petak 13.01.2023.u Dvorani Ivana Pavla II, odgojiteljice u vjeri DV Mala kuća u suradnji sa Katehetskim uredom Dubrovačke biskupije organizirale su dvodnevni međubiskupijski stručni skup pod nazivom “Riječ i glazba u službi djeteta”. Gošće stručnog skupa bile su doc.dr.sc. Jelena Vignjević sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i prof.Kraljić, savjetnica umjetnosti, prof.glazbene kulture i metodike. U prvom dijelu stručnog skupa profesorica J. Vignjević održala je predavanje pod nazivom “Poticajnost glazbe za dječji jezični razvoj”, dok je u drugom dijelu profesorica J. Kraljić, kroz temu “Važnost pokreta u glazbi djece rane predškolske dobi”, pokazala koliko odgojiteljice mogu biti kreativne i slobodne samo ako se prepuste glazbi.

Moderatorica stručnog skupa, odgojiteljica u vjeri Martina Franičević Feregja, zahvalila se ravnateljici DV Pčelica Diani Brkić na podršci, don Marinku Šljiviću pročelniku Katehetskoj ureda, svim prisutnima kao i onima preko Zoom platforme na dolasku i prijavi. Pročelnik katehetskog ureda don Marinko Šljivić pozdravio je gošće skupa kao i organizatore i posebno im se zahvalio na vjernosti i trudu koje daju sve ove godine, prof.Vignjević što je prihvatila naš poziv te samim time nas oplemenila svojim znanjem i iskustvom, kao i prof.Kraljić koja je, svojim praktičnim djelom, ozarila lica polaznika ovoga skupa plesom, pjesmom i ritmom i time dala jedan novi pogled u samom radu sa djecom.

Drugog dana stručnog skupa u subotu, 14.01.2023. odgojiteljice u vjeri organizirale su radionice za djecu i roditelje u suradnji sa župom sv.Mihajla. Radionice su vodile spomenute gošće doc.dr.sc. Jelena Vignjević sa temom “Tradicijske jezične igre” te prof.Josipa Kraljić “Tradicijske igre s pjevanjem”. Na susretu je sudjelovala 31 obitelj. Nakon radionica, djeca i roditelji imali su priliku družiti se uz zajednički ručak koji su nam pripremili tate, inače polaznici ovoga skupa, dok su nas mame iznenadile raznoraznim slasticama i prilozima. Ovom prilikom se zahvaljujemo našem dugogodišnjem domaćinu, župniku don Robertu Čibariću na srčanom gostoprimstvu, koji nam je ustupio prostorije Župe kao i nogometni teren koji je posebno uveselio sve dječake. Sudionici ovog dvodnevnog stručnog skupa svojim dolaskom potvrdili su da je itekako vrijedno susresti se u riječi. Da bi to mogli potrebno se sresti, saslušati sugovornika, a katkada riječi i rečenice izgovoriti uz pomoć glazbe, pjesme, plesa, uz djecu učiti i biti kao dijete.

Zadnjeg dana stručnog skupa uvažene profesorice i odgojiteljice DV “Pčelica” su upoznale Grad u pratnji divne turističke voditeljice Marine Missoni Barišić koja ih je “prošetala” kroz “Zlatno doba Dubrovnika ” ususret Svetom Vlahu.

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr