Kongres pedijatrijskog društva i medicinskih sestara 2023.

U razdoblju od 12. do 15. listopada 2023. u Hotelu Lone u Rovinju održan je 14. kongres Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS-a). Tradicionalno, skup zajedno organiziraju Pedijatrijsko društvo HUMS-a i Hrvatsko pedijatrijske društvo Hrvatskoga liječničkog zbora.
Članovi Pedijatrijskog društva HUMS-a aktivno sudjeluju u kreiranju zdravstvene skrbi djece i adolescenata i najboljih standarda u pedijatrijskoj sestrinskoj praksi. Promocija zdravlja i dobrobiti, prevencija nesreća i bolesti, sigurnost djece u bolnici i u obitelji, te u široj društvenoj zajednici – glavne su odrednice našega rada.

Tijekom proteklih bremenitih vremena uzrokovanih pandemijom i potresom, pedijatrijske medicinske sestre i tehničari pokazali su veliko znanje, empatiju i vrhunsku sestrinsku skrb za djecu i adolescente.
Ovo je bila prilika da osvijestimo kako je pedijatrijska zdravstvena skrb prijateljski naklonjena djetetu, odnosno djeca i roditelji sudjeluju kao aktivni partneri u zdravstvenom timu koji poštuje etički kodeks i profesionalno ponašanje. Ostvarivanjem stručne suradnje s domaćim i inozemnim strukovnim udrugama, poticanjem istraživanja na svim područjima zdravlja djece, izravno utječemo na donošenje zakonskih propisa koji reguliraju očuvanje i unaprjeđenje zdravlja te prava djece i adolescenata, ujedno stvarajući kvalitetne, stručne i nadasve profesionalne timove pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara.
Znanja koja se stječu na Kongresu važna su za svakodnevni rad pedijatra i zdravstvenog djelatnika.
Na Kongresu je sudjelovala i naša zdravstvena voditeljica Martina Mišetić Marković. Njen vrijedan rad i predanost na radnom mjestu je prepoznat od strane eminentnih zdravstvenih radnika (liječnika i medicinskih sestara) RH pa je pozvana na Kongresu sudjelovati kao aktivni sudionik-predavač, što je i objavljene u Programu Kongresa izdanom od strane HUMS-a.
Tako je dana 13.10.2023. pripremila i održala samostalno predavanje nazočnima na temu Zdrave navike počinju rano: pravilna prehrana djece u dječjem vrtiću, a dana 14.10.2023. održala je zajedničko predavanje s profesoricom Jelenom Dominiković iz Medicinske škole Dubrovnik na temu Kronično bolesno dijete: obitelj u fokusu sestrinske skrbi.

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr