Boravak na svježem zraku

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta.

U zimskim mjesecima u zatvorenim prostorima djeca češće i lakše obolijevaju od bolesti dišnog sustava, ali i drugih bolesti. Zbog toga ih treba svakodnevno i redovito izvoditi na svjež zrak i do dva puta dnevno. Dužina boravka djece na otvorenom zavisi o više faktora, jedan od njih je i dob djeteta.
Preporuča se različito vrijeme dužine boravka na otvorenom prostoru i to od 30, 40 do 60 minuta, zavisno o temperaturi zraka i dobi djeteta. Temperatura zraka sa minus predznakom nije i ne smije biti kontraindikacija za boravak djece na otvorenom, dapače, ali uz adekvatnu pripremu djece, odgajatelja i roditelja.

Djeca mogu i trebaju boraviti na otvorenom u svim vremenskim uvjetima tj. kada je oblačno, sunčano, kišovito, kada pada snijeg i kada su niske temperature. Iznimno se ne preporuča boraviti vani kada je jako vjetrovito i maglovito. Vrlo često se javlja strah, zabrinutost i nepovjerenje kod roditelja u vezi boravka djece na otvorenom, a vezano na zimske uvjete i niske temperature.

Roditelji često postavljaju pitanja „Neće li se moje dijete zimi na otvorenom prostoru prije razboljeti, nego ako boravi u toploj sobi dnevnog boravka?“. Roditelju trebamo uvijek dati stručan i argumentiran odgovor na njegovo pitanje kako bismo ih umirili, ohrabrili i razuvjerili.
Naime, u zatvorenim prostorima zbog loših mikroklimatskih uvjeta (suh zrak, smanjena vlažnost) i drugih negativnih faktora zatvorenog prostora, dolazi do isušenja sluznice u nosu, smanjenja lučenja sluzi i smanjenja treperenja (vibracije) nosnih dlačica koje čiste zrak od prašine drugih tvari.

U zatvorenim prostorima, kada je funkcija nosa oslabljena, onečišćena i nepripremljen zrak odlazi u pluća (prašina, mikroorganizmi i dr.) može naštetiti organizmu djeteta tj. izazvati ili pogodovati nastanku bolesti.

Treba imati na umu da veća zagađenost zraka i duži boravak u zatvorenim prostorima su jedan od razloga za češće pobolijevanje djeteta.

Zdravstvena voditeljica: Martina Mišetić

Himna Pčelice

Mala kuća puna snova
I veselja sve do krova,
Rastrčana strši kosa,
U veselju, sve do nosa.
Možeš proći ceste duge,
Možeš proći ispod duge,
Al’ je sreća puno bliže
-iz te male kuće stiže.
Kad smo ovdje nema briga,
Kad smo ovdje sve je igra,
Prijateljstvo u kompletu:
Mi smo PČELICE u letu.
Kao škrinja puna blaga
Tu se kriju lica draga
Najdraže nam naše tete
Koje znaju biti dijete.
Kontakt

Dječji vrtić Pčelica

Bartola Kašića 25
20236 Mokošica

tel: 020/32 55 91
email: info@dv-pcelica.hr